zondag 15 februari 2009

'Paus slachtoffer van weergaloze mediacampagne'

Hilversum (Van onze redactie) 15 februari 2009 - De Duitse filosoof Robert Spaemann heeft vandaag in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung paus Benedictus XVI verdedigd. Hij is van mening dat de Heilige Vader in de affaire-Williamson het slachtoffer is geworden van een 'weergaloze mediacampagne'.

Schülerkreis
Spaemann, geboren in 1927, behoort tot de zogenoemde Schülerkreis van Benedictus XVI. Dat is een gezelschap van academici, ontstaan uit een reünie van oudstudenten van Joseph Ratzinger als hoogleraar theologie. De leden ervan worden beschouwd als intimi van de huidige paus.

Geen reactionair
Volgens Spaemann wordt Benedictus onterecht beschuldigd van het varen van een reactionaire koers. In de debatten rond de Priesterbroederschap Pius X heeft men de paus "met een weergaloze mediacampagne gedwarsboomd en gezegd dat hij de traditionalisten omarmt en achterwaarts in plaats van voorwaarts gaat", schrijft Spaemann in de Frankfurtse krant.

Tegenkerk voorkomen
Het is Spaemanns vaste overtuiging dat Benedictus XVI de geschiedenis wil ingaan als de paus die kerkscheuringen wilde dichten in plaats van groter maken. Met de opheffing van de excommunicatie van de vier illegaal gewijde Lefebvre-bisschoppen heeft hij volgens de filosoof willen voorkomen dat "dat deze lieden verder afdwalen en langzaam een werkelijke tegenkerk opbouwen".

Godsbewijs

Spaemanns vader Heinrich bekeerde zich tot het katholicisme en werd na de dood van zijn vrouw in 1942 tot priester gewijd. Robert Spaemann was hoogleraar wijsbegeerte aan de universiteiten van Stuttgart, Heidelberg en München. De filosoof is ervan overtuigd dat een consistente ethiek geschraagd wordt door metafysica. Hij meent dat ons denkvermogen een absoluut bewustzijn veronderstelt. Spaemann behoort tot de opstellers van eigentijdse godsbewijzen.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: