zondag 12 april 2009

Benedictus: boodschap van Pasen verdrijft nihilisme

Rome (Van onze verslaggever) 12 april 2009 - "De aankondiging van de verrijzenis van de Heer verlicht de duistere wereld waarin wij leven. En dan doel ik vooral op het materialisme en nihilisme, de visie op de wereld die niet in staat is verder te kijken dan de ogen van de wetenschap, en die zich uiteindelijk terugtrekt in een sfeer van leegte waarvan men gelooft dat dit ook de uiteindelijke bestemming is van de mens." Dat zei paus Benedictus XVI vandaag in zijn toespraak 'tot de stad Rome en de wereld' (urbi et orbi) vanaf het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

Historische realiteit
"De verrijzenis is geen theorie, maar een historische realiteit. Jezus heeft een nieuwe weg gebaand tussen hemel en aarde. Het is geen mythe of droom, geen visioen of utopie, geen sprookje, maar het is een unieke gebeurtenis", aldus de opperpontifex na de hoogmis van Pasen op het Sint-Pietersplein, waar tienduizenden gelovigen aanwezig waren.

Vraag van sceptici
"Het is een feit dat als Christus niet was verrezen, die leegte inderdaad zou hebben gezegevierd. Dan zou elke hoop een illusie blijken te zijn", aldus de paus. "Maar vandaag klinkt de boodschap van de Verrijzenis van de Heer en het is het antwoord op de vraag van de sceptici: ''Is er dan iets nieuws onder de zon?' We antwoorden vandaag: 'Ja, op Paasmorgen is alles vernieuwd.' Leven en dood hebben een strijd geleverd: de Heer van het leven was dood, maar nu leeft Hij in volle glorie. Dat is wat nieuw is."

Afrika
Benedictus zei dat hij vorige maand tijdens zijn apostolisch bezoek aan Afrika dezelfde Paasboodschap van hoop heeft verkondigd. "Afrika lijdt ernstig aan de eindeloze, vaak vergeten conflicten, die gepaard gaan met veel bloedvergieten. Afrika lijdt aan honger, armoede en ziekte."

Joods-Palestijns conflict
De paus wil de Paasboodschap "nadrukkelijk overbrengen op mijn aanstaande reis naar het Heilige Land". Benedictus is van 8 tot en met 15 mei in het Heilig Land (Jordanië, Israël en het Palestijns territorium). "Verzoening - moeilijk maar noodzakelijk - is een voorwaarde om te komen tot veiligheid en vreedzame co-existentie. En het kan alleen worden bereikt als er een eind komt aan het Joods-Palestijns conflict."

Wereldproblemen
"Mijn gedachten gaan ook uit naar de buurlanden van Israël, het Midden Oosten en de rest van de wereld. In een tijd van wereldwijd voedseltekort, economisch roerige tijden, oude en nieuwe vormen van armoede, ernstige klimaatverandering, een tijd waarin velen moeten vluchten voor geweld, de niet aflatende dreiging van terrorisme, groeiende angst voor de toekomst, juist in deze tijd is het belangrijk dat we hoop houden", aldus de paus.

Verschillende talen
Na de toespraak sprak de paus in 63 talen zijn paaswens uit. Het Nederlands was als zevende aan de beurt. Onder de talen waren ook het Mongools, het Tamil, het Samoaans en het Esperanto. De slottaal was het Latijn.

Aardbeving
In het Italiaans zei hij: "Een zalig Pasen voor alle Italianen, speciaal voor hen die lijden aan de gevolgen van de aardbeving. Dat de verrezen Christus u moge leiden over de wegen van gerechtigheid, solidariteit en vrede en eenieder moge inspireren met wijsheid en moed die men nodig heeft om gezamenlijk een hoopvolle toekomst op te kunnen bouwen." Vandaag maakte de Italiaanse autoriteiten bekend dat het dodental in het rampgebied in de Abruzzen is opgelopen tot 293.

Bedankt voor de bloemen
Tot de Nederlanders zei de paus in het Nederlands: "Zalig Pasen. Ik wil mijn hartelijke dank tot uitdrukking brengen voor de fraaie bloemen uit Nederland voor de Paasmis op het Sint-Pietersplein." Op Witte Donderdag arriveerde het bloementransport in Rome. Voor het 24ste jaar heeft de Hollandse bloemteeltsector ook dit jaar weer bloemen aan de paus geschonken. Voornamelijk Nederlandse bloemisten en andere vrijwilligers zijn de dagen voor Paaszondag druk in de weer om het Sint-Pietersplein te versieren.

Volle aflaat
Na de paaswensen verleende de Heilige Vader de bijzondere pauselijke zegen Urbi et Orbi. Wie in 'staat van genade' is, dus geen zonden op zijn geweten meer heeft, de sacramenten van biecht en communie heeft ontvangen, bidt voor de intenties van de paus, krijgt door deze zegen een volle aflaat.


www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: