vrijdag 8 mei 2009

Paus betuigt 'diep respect' voor islam


Hilversum (ANP/AFP) 8 mei 2009 - Paus Benedictus XVI is vanmiddag in Jordanië aangekomen. Het is zijn eerste reis naar het Midden-Oosten sinds zijn verkiezing in april 2005 tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Koning Abdullah II en koningin Rania wachtten hem op het vliegveld van de hoofdstad Amman op. Honderden christenen, van wie velen T-shirts met het portret van de koning en de paus droegen, hadden zich op de luchthaven verzameld.

Moslims en katholieken
Nadat het vliegtuig was geland, onderstreepte Benedictus in zijn eerste rede op Jordaanse bodem dat de vrijheid van godsdienst een fundamenteel recht van iedere mens is. Hij zei ‘diep respect’ voor de islam te hebben. Veruit het grootste deel van de 5,7 miljoen inwoners van Jordanië is moslim. Er zijn slechts 109.000 rooms-katholieken, die wonen in 64 parochies.

Regensburg
De paus wekte de woede van vele moslims, toen hij in september 2006 in een college in de Duitse stad Regensburg een verband legde tussen de islam en geweld. Hij erkende dat hij zich beter had kunnen uitdrukken, maar bood geen excuses aan. In de Jordaanse hoofdstad Amman bezoekt hij morgen een moskee.

Doop
Benedictus blijft tot maandagochtend 11 mei in Jordanië. Hij bezoekt morgen het monument ter herinnering aan Mozes op de berg Nebo en gaat overmorgen naar de plek bij de rivier de Jordaan waar Jezus Christus, de stichter van het christendom, door Johannes de Doper zou zijn gedoopt.

Bethlemem
De paus reist maandag naar Israël. Hij bezoekt volgende week ook Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Vrijdag 15 mei gaat Benedictus terug naar Rome.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Geen opmerkingen: