zondag 28 oktober 2007

Massale zaligverklaring in Rome. Spaanse kerk lijkt te kiezen voor (dictator) Franco

MADRID/ROME (Kerknet)- Achttien priesters die in Baskenland werden gefusilleerd als tegenstander van president generalissimo Franco wachten nog steeds op kerkelijke toestemming voor hun gedenkteken. Anderzijds werden vandaag 498 slachtoffers van ‘links’ en medestanders van Franco in één klap zalig verklaard en nog wel in Rome.

Spanje , en met name de Spaanse katholieke kerk ,lijkt dus nog steeds verdeeld te zijn over zijn recente geschiedenis. Wat de burgeroorlog betreft wordt Franco nog steeds gezien als de held die het verfoeilijke communisme een halt toeriep; wat diens dictatoriale bloedige bewind betreft wordt het democratische verzet tegen deze Franco over het hoofd gezien door dezelfde kerk optreden. De genoemde Baskische priesters die zich verzetten tegen de gewelddadige dictatuur van Franco en dit met de dood moesten bekopen mogen van de kerkelijke leiding nog steeds geen officieel gedenkteken hebben.
Bij monde van zijn huidige bisschoppen heeft het Spaanse episopaat bij gelegenheid van de massale zaligverklaring opgeroepen tot onderlinge verzoening tussen’links en rechts’, om het kort door de bocht te formuleren,. Paus Benedictus ondersteunt deze oproep kennelijk want in tegenstelling tot zijn ‘zaligverklaringsbeleid’ was deze zaligverklaring in Rome en niet in het land waar de nieuwe zaligen omkwamen.
Volgens de Spaanse krant ‘El Pais’ had de Spaanse kerk niet minder dan tienduizend martelaren voor zaligverklaring voorgedragen. Het Vaticaan bevestigde dat de Spaanse lijst zelfs 12.692 namen bevat. De meerderheid van hen kwam tijdens de burgeroorlog om het leven, niet één was slachtoffer van Franco.

Bewerking door Toon van Dongen

Geen opmerkingen: