zondag 21 oktober 2007

Paus bezoekt Napels tijdens grote interreligieuze ontmoeting Voor eerste keer in Assisi gehouden op initiatief Johannes Paulus II

NAPELS (Kerknet) - In het Italiaanse Napels waar de driedaagse ontmoeting ‘Mensen en Godsdiensten’ van de Sint Egidius-gemeenschap wordt gehouden heeft paus Benedictus XVI een pastoraal bezoek gebracht. Hij nam deel aan een gezamenlijke maaltijd van de deelnemers aan de interreligieuze dialoog. De paus heeft ook met enige deelnemers aan de conferentie afzonderlijk een onderhoud gehad.

Het was de eerste keer dat Benedictus deze jaarlijks terugkerende bijeenkomst bezocht. Onder zijn voorganger Johannes Paulus II werd de samenkomst voor het eerst gehouden in Assisi. . De hele wereld kon dat toen volgen omdat alle grote tv-zenders een directe uitzending ervan verzorgden. De huidige paus stond toen als curie-kardinaal gereserveerd tegenover dit gebeuren. Ook ditmaal kwam hij officieel niet voor deze dialoogbijeenkomst naar Napels toe maar voor een pastoraal bezoek.

Onder de islamitische deelnemers aan de samenkomst in Napels zijn ook ondertekenaars van de brief die 130 moslimleiders van verschillende denkrichtingen hebben doen uitgaan met als inzet een dialoog tussen de grote religies. Van Vaticaanse zijde is formeel positief op het initiatief gereageerd. De paus zelf heeft er zich nog niet over uitgelaten.

Deze jaarlijkse interreligieuze ontmoeting van de Egidius-beweging geldt als een der belangrijkste in zijn soort, omwille van de rang en de verscheidenheid van de deelnemers. Traditioneel nemen ook enkele politieke leiders er aan deel. De paus keert vandaag nog terug in Rome.

Aangeleverd door Toon van Dongen

Geen opmerkingen: