zondag 4 november 2007

’Onvermoeibare apostel van de liefde’: Pastoor van de prostituees’ overleden

ROME (RKnieuws.net) ‑ De bekende Italiaanse priester Oreste Benzi, bijgenaamd ’de pastoor van de prostituees’ vanwege zijn hevige strijd tegen seksuele uitbuiting, is in de leeftijd van 82 jaar bezweken aan de gevolgen van een hartaanval.
Romano Prodi, leider van de Italiaanse regering, en andere vooraanstaande Italiaanse politici hebben hulde gebracht aan de overleden priester die in Rimini aan de Adriatische kust de Johannes XXIII‑gemeenschap oprichtte om vrouwen en minderjarigen bij te staan die gedwongen worden om zich te prostitueren. Met de hulp van zijn gemeenschap richtte Benzi tweehonderd opvangtehuizen en meer dan dertig afkickcentra op.
Paus Benedictus XVI liet weten dat Oreste Benzie ’ernstige sociale problemen’ heeft opgevangen. De Vaticaanse staatssecretaris Tarcisio Bertone bestempelde Benzi als een ’onvermoeibare apostel van de liefde’.
Benzi haalde vaak de media met stoutmoedige uitspraken en initiatieven, onder meer in 2002 toen hij met vijfhonderd prostituees naar de algemene audiëntie van paus Johannes Paulus II in het Vaticaan trok om de aandacht te vestigen op de schrijnende gevolgen van de mensenhandel.

aangeleverd door Toon van Dongen

Geen opmerkingen: