zondag 30 maart 2008

Palestijnse Latijnse patriarch aan Israël bij einde ambtstermijn: Neem het RISICO van de VREDE

JERUZALEM - Mijn boodschap aan Israëli’s en Palestijnen is: ‘U bewandelt al bijna honderd jaar het pad van het geweld. Desondanks heeft U noch vrede, noch veiligheid. Israëli’s en Palestijnen willen veiligheid en vrede en Palestijnen ook onafhankelijkheid. Maar Israël wil het risico van de vrede niet nemen, omdat Palestijnen daardoor sterker worden en de middelen krijgen het hoofd te bieden aan het geweld. Ik geef Israël de raad niet bang te zijn en het risico van de vrede te nemen.

Zo zegt de Latijnse patriarch Michel Sabbah in wellicht zijn laatste officiële gesprek vóór zijn vertrek. De patriarch, die onlangs 75 werd, bood zijn ontslag aan bij paus Benedicus XVI. Deze heeft inmiddels ook een coadjutor-isschop benoemd. Volgens de patriarch is Israël aan zet: Palestijnen kozen al voor vrede, maar Israël heeft die keuze nog niet gemaakt. De patriarch gelooft dat premier Olmert tot vrede wil komen, maar daarbij op veel weerstand stuit. Hamas en Hezbollah drijven op de aanhoudende oorlog met zijn onrecht, armoede en ellende. Zodra echte vrede bestaat, zullen Hamas en Hezbollah ineenschrompelen en aan invloed verliezen, aldus de patriarch. Hij meent dat de internationale gemeenschap een vergissing begin met haar boycot tegen Hamas: Men kan geen vrede sluiten met slechts een deel van de Palestijnse bevolking, zo meent hij.

De patriarch blikte terug op de voorbije twintig jaar, met als enige echte lichtpunten het Jubeljaar 2000 en het pausbezoek. Alle andere momenten waren een beproeving en de beleving daarvan werd onze roeping. De patriarch was ook de eerste Arabische patriarch sinds mensenheugenis, maar dat stelde weinig problemen. Een priester of bisschop, of die nu Palestijn is of niet, is er voor de hele wereld. Hij is niet gebonden aan zijn volk. Hij is voor zijn volk, maar ook voor alle mensen met wie hij leeft. Hier leven twee volkeren. Het is onze verantwoordelijkheid als bisschop en als christen hen beiden te begrijpen.

Geen opmerkingen: