zaterdag 29 maart 2008

Wereldraad van Kerken roept op tot dialoog met islam

GENEVE - De Wereldraad van Kerken vraagt zijn 349 lidkerken gehoor te geven aan de oproep van 138 islamitische leiders en theologen, en de dialoog met de islam aan te gaan. Algemeen secretaris Samuel Kobia spoort christelijke en islamitische leiders aan elkaar te ontmoeten en van mening te wisselen. De liefde tot de naaste is zowel in de islam als het christendom integraal onderdeel van het geloof in en de liefde tot God. De Wereldraad reageert hiermee op de uitnodiging die 138 islamitische leiders in oktober naar de paus en andere christelijke leiders verstuurden. Rome heeft inmiddels al een ontmoeting voor het najaar toegezegd, waaraan ook Benedictus XVI deelneemt. De Wereldraad van Kerken overkoepelt 560 miljoen christenen wereldwijd. Daarmee is dit het belangrijkste oecumenische overlegorgaan.

Vaticaan distantieert zich van uitspraken pas gedoopte moslim-journalist
De algemene secretaris van het Islamitisch Cultureel Centrum in Rome, Abdellah Redouane, is tevreden over het feit dat het Vaticaan, bij monde van perswoordvoerder Federico Lombardi, afstand nam van de uitspraken van bekeerling Magi Allam. Lombardi had er op gewezen dat bekeerde Egyptische moslim slechts zijn persoonlijke opinie geeft en in geen geval die van de Heilige Stoel. Allam, die al tientallen jaren in Italië woont en daar momenteel vice-directeur is van de krant ‘Corriere della Sera’, werd tijdens de Paasnacht gedoopt door Benedictus XVI. Dinsdag leverde hij in een radio-interview felle kritiek op de islam. Hij zei toen onder meer dat hij zich nooit het christendom zou bekeerd hebben, als de islam ‘een godsdienst van liefde en liefde voor het leven’ was..

Wilders-Fitna ideale wervingsfilm voor extremisten
De film Fitna van PVV-Kamerlid Geert Wilders is de ideale wervingsfilm voor gewelddadige extremisten. Dat zegt directeur Jan Gruiters van de christelijke vredesbeweging IKV Pax Christi. De stijl van Fitna vertoont een opvallende verwantschap met de ideologische propaganda van extremistische bewegingen, stelt Gruiters. En autoritaire regeringen zullen de film presenteren als een nieuw teken van Westerse bedreiging en gebruiken als vrijbrief voor hun repressieve bewind. Juist de mensen die zich in het Midden Oosten inzetten voor vrede, mensenrechten en democratisering zijn met deze film niet geholpen, integendeel.”
De door Wilders op internet verspreide film is volgens Gruiters een ‘generaliserend anti-islamitisch pamflet’ met als suggestief onderbouwde boodschap dat islam de oorzaak van geweld is. Gruiters noemt de logica van Wilders 'goedbeschouwd onnozel'.

1 opmerking:

Anoniem zei

Use this layout to assist you whilst put you will find a portion of the range,
making permit 1 of the carrying out particulars dry out. Both
of them part toaster rrs really a very good quality and as
well , highly affordable, convenient for you, time
economizing player. All of the bacteria/yeast conjunction has
decided to ferment all clothing. These include very popular challenging noise restrictions have a lot more
room or space permit a person to convey a excessive chicken wings, a generous dimensions of roast or maybe
a vast chicken in them.

my web site: electric mini oven with hob