zondag 13 april 2008

Jarige Benedictus niet bij diner in Witte Huis te zijner eer

Hilversum (Van onze redactie) 13 april 2008 - De Amerikaanse president George Bush en zijn vrouw Laura geven op 16 april in het Witte Huis een diner ter ere van paus Benedictus XVI, die dan in Washington verblijft en juist op die dag zijn 81ste verjaardag viert. Katholieke prominenten uit het hele land zullen aanzitten aan het banket. Het menu is in Beierse stijl, vanwege het geboorteland van de paus. De Heilige Vader zelf zal echter verstek laten gaan.

Vespers
Anita McBride, stafchef van de First Lady, verklaart de afwezigheid van de paus aldus: "Hij heeft een zeer ambitieus officieel schema. Hij zal die avond bij een vergadering van de bisschoppen van de VS aanwezig zijn." Volgens het programma is de paus die avond in het Nationale Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis in Washington. In deze enorme kerk viert hij samen met het Amerikaanse episcopaat de vespers. Daarna zal hij worden overgebracht naar de Apostolische Nuntiatuur (pauselijke ambassade), waar hij logeert.

South Lawn
In de ochtend zal de katholieke opperherder en Vaticaans staatshoofd worden vergast op een officiële welkomstceremonie op het Zuidelijk Gazon (South Lawn) van het Witte Huis. Daar zullen tussen 9000 en de 12000 gasten bij aanwezig zijn. "Het zal waarschijnlijk het grootste aantal zijn dat we op de South Lawn hadden", aldus Anita McBride. "Bij de ontvangst van Koningin Elisabeth II [in mei 2007] hadden we er net iets meer dan 7000." Het zal voor de veiligheidsdienst van het Witte Huis nog lastig worden om de duizenden gasten te scannen en te controleren op wapenbezit.

Regen
De ceremonie zal een half uur duren. De pauselijke hymne en het Amerikaanse volkslied zullen gespeeld worden door de US Army Old Guard Fife and Drum Corps. Andere musici zullen religieuze hymnen ten gehore brengen. Ook padvinders zullen de plechtigheid opluisteren. Mocht het die ochtend licht regenen, zal de ceremonie gewoon doorgaan. Valt de regen met bakken uit de hemel, dan zal ze worden vereenvoudigd en naar binnen worden verplaatst. Nadien zullen de president en de paus met elkaar spreken in de Oval Office van het Witte Huis.

Geen opmerkingen: