zondag 20 april 2008

Kardinaal Lopez Trujillo overleden

Hilversum (Van onze redactie) 20 april 2008 - De Colombiaanse curiekardinaal Alfonso Maria Lopez Trujillo is gisteravond in Rome op 72-jarige leeftijd overleden. De voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Gezin stond vooral bekend om zijn stellige uitspraken in zijn strijd tegen abortus en voorbehoedmiddelen.

Hartproblemen
Lopez Trujillo, die de Pauselijke Raad voor het Gezin 18 jaar voorzat, verbleef al enige tijd in het ziekenhuis wegens ernstige hartproblemen. Hij overleed in het bijzijn van zijn broer en van de decaan van het kardinaalscollege, kardinaal Angelo Sodano.

Condooms
‘Russische roulette’Alfonso Lopez Trujillo baarde in 2003 opzien door in een BBC-uitzending op te merken dat condooms niet geschikt zijn in de strijd tegen aids, omdat latex het aids-virus en andere virussen kan doorlaten. Om over 'veilige seks met een condoom' te spreken was volgens de kardinaal een vorm van ‘Russische roulette’, omdat de kwaliteit van latex achteruit gaat door hitte en zonlicht en een condoom kan scheuren of kapotgaan.

CELAM
Lopez Trujillo werd op 8 november 1935 geboren in het Colombiaanse Villahermosa. In 1960 werd hij priester gewijd. Paus Paulus VI benoemde hem in 1971 tot hulpbisschop van Bogotá. Van 1972 tot 1983 was hij eerst secretaris generaal en later voorzitter van de Latijns-Amerikaanse Bisschoppenraad (CELAM).

Kardinaal
In juni 1979 volgde Lopez Trujillo, Tulio Botero Salazar op als aartsbisschop van Medellín. Van 1987 tot 1990 was hij voorzitter van de Colombiaanse bisschoppenconferentie. Paus Johannes Paulus II creëerde hem tijdens het consistorie van februari 1983 kardinaal. Dezelfde paus haalde hem in 1990 naar Rome, waar hij tot gisteren voorzitter was van de Gezinsraad.

Seksuele moraal
Lopez Trujillo haalde de laatste jaren meermalen wereldwijd de media met zijn stellige uitspraken inzake de katholieke seksuele moraal en de beschermwaardigheid van het leven. Met verve droeg hij de rooms-katholieke visie uit dat alleen verandering van seksueel gedrag het HIV-virus werkelijk kan voorkomen.

Geen opmerkingen: