zondag 6 april 2008

Pauselijke raad voor het gezin: Groeiende rol grootouders mag niet onderschat

ROME - Grootouders spelen in de moderne tijd een steeds grotere rol wat betreft de samenhang van families. Maar hun rol wordt ook steeds belangrijker in de samenleving in het algemeen. In het bijzonder is dit het geval ook bij de opvoeding en geloofsoverdracht aan kleinkinderen.

Deze wijze woorden en opmerkingen komen uit de mond van kardinaal Alfonso Lopez Trujillo. Hij kan niet verdacht worden van nieuwlichterij omdat hij bekend staat als orthodox in zijn opvattingen. De Latijns-Amerikaanse kardinaal staat namelijk aan het hoofd van de Pauselijke raad voor het Gezin. Hij liet zijn licht schijnen over de rol van de grootouders die niet onderschat mag worden op het jaarlijkse vierdaagse beraad van deze pauselijke raad. Onderwerp van gesprek is de rol van de grootouders in het gezin, de kerk en de samenleving.
Ander kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders die aan het woord kwamen zijn kardinaal Norberto Rivera Carrera van Mexico-Stad over het Zesde Wereldgezinscongres in 2009 in Mexico en kardinaal Carlo Caffarra van Bologna over het belang van de encycliek ‘Humanae Vitae’ (1968) van paus Paulus VI. Van deze encycliek is indertijd alleen blijven hangen dat paus Paulus VI tegen de opvatting van een groot deel van het wereldepiscopaat in onverminderd vasthield aan het strikte verbod van het gebruik van voorbehoedmiddelen.

Geen opmerkingen: