zondag 28 september 2008

Mgr. De Korte: kredietcrisis heeft grote pastorale gevolgen

Hilversum (Van onze redactie) 28 september 2008 - De financiële en economische crisis in de Verenigde Staten heeft naast macro- en micro-economische effecten ook pastorale gevolgen. Dat zegt bisschop De Korte, in de Nederlandse bisschoppenconferentie referent voor Kerk en Samenleving, vanavond in het RKK-radioprogramma Kruispunt.

Echtscheidingen
"Als je gaat kijken wat de crisis voor heel veel Amerikaanse huishoudens betekent, dan zie je dat de financiële problemen ook pastoraal gezien veel betekenen. Je ziet heel veel mensen aan de grond komen, er ontstaan allerlei problemen in families en er is mogelijkerwijs echtscheiding aan verbonden", aldus De Korte.

Kapitalisme
De crisis is volgens mgr. De Korte een gevolg van kapitalistische uitwassen. "De Kerk heeft altijd al een gereserveerde houding tegenover het kapitalisme gehad. Al moet je wel de verschillende varianten onderscheiden." De Korte wijst op de verschillen tussen het 19e-eeuwse kapitalisme, waartegen paus Leo XIII zich verzette, en het hedendaags kapitalisme. Ook ziet hij grote verschillen tussen Amerika en Europa. "In Europa heb je meer controlerende instanties."

Hebzucht indammen
De Kerk, zegt de bisschop, heeft op zich niets tegen de markteconomie, "maar de hebzucht van de mensen moet wel worden ingedamd door een stevige overheid en een stevig maatschappelijk middenveld". "Het gaat erom dat de balans tussen het eigenbelang en het gemeenschappelijk belang - De Kerk spreekt van bonum commune - goed in acht genomen wordt." De Korte wijst er 'dankbaar' op dat de Amerikaanse bisschoppenconferentie al jarenlang de negatieve kenmerken van het dollarkapitalisme aan de kaak stelt.

Hulp van katholieke economen
De kans bestaat dat de Amerikaanse crisis ook overwaait naar Europa. Om als Nederlandse bisschoppen dit scenario het hoofd te bieden, roept de Korte de hulp in van katholieke economen. "Zij moeten ons als bisschoppen helpen om zicht te krijgen op wat er aan de hand is." De Kerk zal volgens De Korte vooral een morele taak moeten vervullen hebben door bijvoorbeeld ondernemers steeds het bonum commune voor ogen te houden.

Beleggingen bisdommen
De Kerk zelf zal ook door de crisis worden getroffen. De bisdommen hebben immers omwille van 'continuïteit' hun geld belegd. "Het raakt ons allemaal. Dat betekent dat we opnieuw als christenen moeten nadenken van hoe we beleggen, waarin we beleggen en wat volgens het katholiek sociaal denken wel door de beugel kan en wat niet."

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: