donderdag 26 februari 2009

Bisschoppen: kapitalistisch vooruitgangsgeloof is fundamentalisme

Hilversum (Van onze redactie) 25 februari 2009 - Het idee dat marktwerking op alle gebieden van het leven vooruitgang brengt, is een vorm van fundamentalisme. Dat schrijven de bisschoppen van Nederland in hun vandaag gepubliceerde vastenbrief.

Afgod
Geld en bezit zijn niet intrinsiek slecht, schrijven de bisschoppen. “Mits goed gebruikt kan geld een grote bijdrage leveren aan het tot stand brengen van een menselijke samenleving.” Maar ze wijzen er ook op dat de mens volgens het evangelie niet God en de mammon tegelijk kan dienen, omdat geld als mammon een afgod is.

Fundamentalisme“De mammon dienen is een vorm van ongeloof”, schrijven de bisschoppen. “Ook dit (on)geloof heeft zijn fundamentalisme. We wijzen op het idee dat alles koopwaar moet worden of anders gezegd: dat marktwerking op alle gebieden van het leven vooruitgang zou brengen. Wie de mammon dient, leeft niet met open handen, durft het waagstuk van het leven niet aan in vertrouwen op Gods liefde.”

Financiële crisis
De bisschoppen gaan in hun brief ook in op de oorzaken en gevolgen van de financiële crisis en roepen op tot solidariteit en bezinning. Beperking van consumptie of het gebruik van televisie en internet leidt volgens het episcopaat tot grotere waakzaamheid en vrijheid.

Speculatiedrift
Als oorzaken van de financiële crisis noemen de bisschoppen onder andere de onvoldoende gecontroleerde geldstromen in het bankwezen, de speculatiedrift op de beurs en een gerichtheid op kortetermijnwinsten. Ook wijzen ze op de enorme overconsumptie, deels gefinancierd met geleend geld.

Niet machteloos
De samenleving staat volgens de bisschoppen niet machteloos tegenover de financiële crisis. “Wereldwijd is er behoefte aan een maatschappelijke ordening die bij mensen vertrouwen wekt. Maar ook voor ieder persoonlijk geldt, dat we een eigen verantwoordelijkheid voor geld en goed hebben en de crisis is ook een gelegenheid om ons op ons eigen handelen te bezinnen”, aldus de bisschoppen.

Vasten
Centrale vraag in de bisschoppelijke vastenbrief is ‘hoe in een tijd van crisis op een goede manier om te gaan met geld en goed’? De bisschoppen raden iedereen aan in de Veertigdagentijd ook zelf te vasten. Dat kan door te minderen in het gebruik van eten en drinken, maar het is volgens de bisschoppen goed het vasten ook te betrekken op typische kenmerken van onze moderne tijd. Concreet noemen zij het koopgedrag of het gebruik van televisie en internet.

Dwang van luxe
De bisschoppen: “Men zal ontdekken, dat men vrijer ademhaalt, wanneer de dwang van luxe en overdaad doorbroken wordt. Reeds de alledaagse ervaring leert, dat vasten wakkerder, waakzamer maakt.”

Veertigdagentijd
De bisschoppen hebben hun brief vandaag, op Aswoensdag, gepubliceerd. Aswoensdag is voor de Rooms-katholieke Kerk een dag van vasten en gebed. De dag markeert het begin van de Veertigdagentijd, de voorbereidingstijd op het feest van Pasen. In deze periode worden gelovigen opgeroepen zich meer toe te leggen op gebed, vasten en de praktische ondersteuning van mensen in nood.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: