donderdag 26 februari 2009

Williamson betuigt spijt aan Kerk en slachtoffers Derde Rijk

Williamson betuigt spijt aan Kerk en slachtoffers Derde Rijk
Hilversum (Van onze redactie) 27 februari 2009 - De omstreden bisschop Richard Williamson heeft zijn excuses aangeboden voor het ontkennen van de Holocaust. In een gisteren uitgebrachte verklaring erkent hij grote problemen te hebben veroorzaakt. Hij vraagt voor God vergiffenis aan iedereen die hij heeft beledigd. "Gezien de consequenties kan ik eerlijk zeggen dat ik spijt heb van mijn opmerkingen," schrijft hij.

Pijn en schade
"Als ik vooraf had geweten hoeveel pijn en schade ik zou veroorzaken, speciaal aan de Kerk, maar ook aan de overlevenden en nabestaanden van de ongerechtigheid van het Derde Rijk, had ik deze opmerkingen niet gemaakt'', aldus de bisschop.

Mening nog niet herroepen
Williamson zei dat zijn visie op de Holocaust niet die van een historicus is en dat hij die twintig jaar geleden heeft gevormd op basis van materiaal dat hij toen onder ogen kreeg. Hij liet echter in zijn spijtbetuiging in het midden of zijn opvattingen over de Holocaust inmiddels zijn veranderd. Eerder deze maand zei de 68-jarige bisschop dat hij eerst de historische bewijzen voor de Holocaust zorgvuldig wil bestuderen voordat hij zijn uitlatingen zou herroepen.

Terug in Engeland
De traditionalistische bisschop kwam eergisteren in zijn vaderland Groot-Brittannië aan, nadat hij Argentinië had moeten verlaten wegens zijn standpunten. Daar woonde hij sinds 2003. Hij leidde er in La Reja een grootseminarie.

Zweedse tv
Williamson had in januari in een interview op de Zweedse televisie het bestaan van de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog ontkend. Hij beweerde dat er niet zes miljoen maar 200.000 tot 300.000 joden in de naziconcentratiekampen zijn omgekomen.

Kritiek op paus
De uitspraken leidden internationaal tot een storm van kritiek, die ook paus Benedictus XVI schaadde. De paus had enkele weken eerder besloten de excommunicatie van de vier Lefebvre-bisschoppen, onder wie Williamson, na twintig jaar op te heffen. Het Vaticaan beweerde dat de paus niet op de hoogte zou zijn geweest van de denkbeelden van Williamson. Benedictus gaf de bisschop in januari opdracht zijn uitspraken publiekelijk in te trekken.

Lefebvre
De Brit is lid van de door aartsbisschop Lefebvre (1905-1991) gestichte Priesterbroederschap Sint Pius X. De bisschoppen zijn weliswaar niet meer geëxcommuniceerd, maar blijven wel gesuspendeerd. Dat betekent dat zolang zij de leerstukken van het Tweede Vaticaans Concilie niet erkennen, zij hun bisschopsambt niet mogen uitoefenen.

Tekst verklaring:

The Holy Father and my Superior, Bishop Bernard Fellay, have requested that I reconsider the remarks I made on Swedish television four months ago, because their consequences have been so heavy.
Observing these consequences I can truthfully say that I regret having made such remarks, and that if I had known beforehand the full harm and hurt to which they would give rise, especially to the Church, but also to survivors and relatives of victims of injustice under the Third Reich, I would not have made them.

On Swedish television I gave only the opinion (..."I believe"..."I believe"...) of a non-historian, an opinion formed 20 years ago on the basis of evidence then available, and rarely expressed in public since.

However, the events of recent weeks and the advice of senior members of the Society of St. Pius X have persuaded me of my responsibility for much distress caused. To all souls that took honest scandal from what I said, before God I apologize.

As the Holy Father has said, every act of injust violence against one man hurts all mankind.

+Richard Williamson,
London, 26 February, 2009


Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: