zondag 10 mei 2009

Paus mag zijn schoenen aanhouden in moskee


Hilversum (AFP/ANP/Van onze redactie) 10 mei 2009 - Paus Benedictus XVI en zijn gevolg hebben gisteren hun schoenen aan mogen houden toen hij in de Jordaanse hoofdstad Amman de gebedsruimte van de El Hussein bin Talal-moskee betrad. Begeleiders vonden het niet nodig dat de leider van de Rooms-Katholieke Kerk zijn schoenen uittrok.

Geen gebrek aan respect
Dat de paus zijn schoenen aanhield heeft dus niets te maken met een gebrek aan respect voor de islam, haastte het Vaticaan te verklaren. Benedictus zou van plan zijn geweest zijn schoenen uit te trekken, overeenkomstig islamitisch gebruik, zei de pauselijke woordvoerder Federico Lombardi.

Gebaar van goede wil
Prins Ghazi Bin Muhammed Bin Talal, neef van koning Abdullah II en diens adviseur in godsdienstzaken, begeleidde de Heilige Vader in de moskee. Dat de paus zijn schoenen mocht aanhouden was volgens de prins een "gebaar van goede wil en een teken van wederzijds respect tussen moslims en christenen".


Regensburger rede

De stappen van Benedictus in de islamitische wereld worden nauwlettend in de gaten gehouden, omdat hij veel moslims tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Tijdens een toespraak in Regensburg enkele jaren geleden citeerde hij een Middeleeuwse keizer, die opvattingen van de islam als kwaadaardig en onmenselijk had bestempeld. Prins Ghazi Bin Muhammed Bin Talal zei gisteren te erkennen dat de paus niet de intentie had gehad de islam te beledigen.

Istanbul
Tijdens zijn bezoek aan Istanbul in december 2006, trok Benedictus zijn schoenen uit toen hij de gebedsruimte van de Blauwe Moskee betrad. Johannes Paulus II deed dat ook toen hij in mei 2001 in Damascus de Grote Moskee van de Ummayaden bezocht.


Bon: http://www.katholieknederland.nl/

Geen opmerkingen: