maandag 31 augustus 2009

Bisdom Den Bosch zoekt priesterkandidaten op middelbare scholen

Dit jaar nog wil het bisdom Den Bosch speciale roepingenlessen op scholen aanbieden in de hoop dat jongeren zullen kiezen voor het priesterschap. Katholieke middelbare scholen krijgen van het bisdom een brief waarin om hun medewerking wordt gevraagd. Dat meldt dagblad De Gelderlander vandaag.

Speciale lessen

De campagne op de scholen moet tot een toename van het aantal nieuwe priesters leiden. Het bisdom wil op scholen lessen levensoriëntatie gaan verzorgen, waarin jongeren de vraag krijgen voorgelegd wat hun roeping is.

Meerdere roepingen
Volgens pastoor René Wilmink die verantwoordelijk is voor het roepingenpastoraat hebben de lessen niet als doel om jongeren ertoe te verleiden om priester te worden. “Het is geen werving. Dat werkt niet. De roepingenvraag is trouwens veel breder. Het gaat niet alleen om de roeping tot priester, want ook het huwelijk kan iemands roeping zijn. Maar het antwoord op de vraag wat iemand met zijn leven wil gaan doen, kan natuurlijk ook zomaar het priesterschap zijn." Wilmink hoopt dit schooljaar te kunnen beginnen met het geven van de lessen.

Priestertekort
Het bisdom Den Bosch kampt met een nijpend priestertekort. Het aantal inzetbare priesters daalt naar verwachting van 135 nu naar 84 in 2020. Het bisdom wil de huidige 230 parochies in de komende tien jaar samenvoegen tot 57 grotere eenheden.

Geen opmerkingen: