zondag 13 januari 2008

Paus uitgenodigd naar Irak

BAGDAD - Paus BenedictusXVI is uitgenodigd voor een bezoek aan Irak. Premier Nuri el Maliki heeft de uitnodiging gedaan bij een ontmoeting met de pauselijke nuntius mgr. Francis Assisi Chullikatt. De kans is niet zo groot dat de paus op de uitnodiging ingaat.

Eerder had de paus telegrafisch aan patriarch Emmanuel Delly III zijn medeleven betoond met de slachtoffers van de recente bomaanslagen in Irak. De paus drong er toen op aan zijn deelneming te betuigen aan de oversten van de zeven kerken en kloosters welke het mikpunt waren geweest van recente bloedige bomaanslagen. Hij liet toen weten dat hij zou bidden voor de leden van de betrokken religieuze gemeenschappen.
Tegelijk liet Benedictus opnieuw weten dat hij solidair is met alle christenen in Irak in het algemeen. Hij riep terroristen op de weg van het geweld af te zweren. Hij zei verder te bidden ‘opdat de verschillende gemeenschappen opnieuw in vrede zouden samenleven.’ Naar aanleiding van de aanslagen was er in de afgelopen week een ontmoeting tussen de pauselijke nuntius Francis Assisi Chullikatt en premier Nuri el Maliki.
Sinds juni 2006 kwamen er in Irak dat ‘bevrijd werd’ door de VS al 151.000 mensen om als gevolg van het geweld.

aangeleverd door Toon van Dongen

Geen opmerkingen: