maandag 15 september 2008

Oudste katholieke bijbelvertaling op internet

Hilversum (ANP/Van onze redactie) 15 september 2008 - De transcriptie van de Leuvense Bijbel uit 1548, de oudste officiële Nederlandstalige katholieke bijbelvertaling, is vanaf overmorgen op internet te lezen. Dat heeft taalkundige Nicoline van der Sijs vandaag laten weten. Tot nu toe waren alleen ingescande pagina’s van de Leuvense Bijbel op internet te bekijken.

Digitalisering
Van der Sijs nam vorig jaar het initiatief tot het bijbeldigitaliseringsproject, het grootste letterkundige vrijwilligersproject in Nederland tot nu toe. De Leuvense Bijbel is het derde resultaat van dat project. Eerder verschenen de Statenvertaling uit 1647 en de Delftse Bijbel uit 1477 op het wereldwijde netwerk.

Publicatie
De Leuvense Bijbel verscheen in september 1548 bij de Leuvense drukker Bartholomeus van Grave. De publicatie was een reactie op de protestantse bijbelvertalingen, die zich baseerden op de tekst van de Duitse kerkhervormer Maarten Luther.

Vertaling

Voor rooms-katholieken was Latijn de officiële taal van de Kerk, zowel in de liturgie als in officiële documenten. Veel katholieken vonden het destijds ongewenst dat het heilige boek van het christendom in de eigen taal werd vertaald. Toch zag de Kerk in dat het ondoenlijk was het verschijnen van bijbelvertalingen in het Nederlands geheel tegen te gaan, al was het maar als hulpmiddel voor minder goed opgeleide priesters.

Vulgaat
Besloten werd een eigen vertaling te maken, die was gebaseerd op de Vulgaat, de vertaling in het Latijn die Hiëronymus tussen 390 en 405 in opdracht van de paus had vervaardigd en die op het Concilie van Trente (1545-1563) als enige authentieke vertaling was erkend.

Van Winghe
Nicolaas van Winghe, kanunnik en bibliothecaris van het augustijnenklooster in Leuven, slaagde erin de vertaling binnen een jaar af te ronden. De Leuvense Bijbel boek telt 927 ongenummerde pagina's en heeft meer dan 976.000 woorden. Van de oorspronkelijke editie zijn slechts dertig exemplaren bewaard gebleven.

Bron: www.katholieknederland.nl

1 opmerking:

Anoniem zei

Genial post and this mail helped me alot in my college assignement. Thank you on your information.