zondag 14 juni 2009

Benedictus XVI kondigt zijn derde encycliek aan


Paus Benedictus XVI heeft gisteren aangekondigd dat hij binnenkort een encycliek publiceert over het "brede thema van de economie en arbeid". Dat deed hij gisteren bij de ontvangst van de Katholieke Stichting Centesimus Annus, die is gespecialiseerd in sociale studies.

Caritas in veritate
De Latijnse titel van het document is Caritas in veritate ('Liefde in waarheid'). Het zou worden ondertekend op 29 juni, op het hoogfeest van Sint Petrus en Sint Paulus, en worden gepubliceerd in de eerste dagen van juli, aldus het Vaticaan.

Waarden
In de nieuwe encycliek herinnert de Romeinse opperpontifex aan de morele waarden die volgens hem een 'werkelijk vrije en solidaire samenleving' realiseren. Deze waarden moeten 'onvermoeibaar' worden verdedigd.

Kritiek op economische modellen
"De financiële en economische crisis die de geïndustrialiseerde landen, de opkomende economieën en de ontwikkelingslanden heeft getroffen, laat duidelijk zien hoezeer we opnieuw moeten nadenken over bepaalde economische en financiële modellen die de afgelopen jaren dominant zijn geweest," zei Benedictus.

Markteconomie

De paus wees erop dat zijn voorganger Johannes Paulus II in diens encycliek Centesimus annus al had opgemerkt dat "de markteconomie (...) niet kan worden aangemerkt als een pad van economische en maatschappelijk vooruitgang in de mate dat ze gidsen voor het gemeenschappelijk goed zijn".

Vorige encyclieken
Benedictus' eerste encycliek heette Deus caritas est en werd gepubliceerd op 25 januari 2006. De tweede, Spe salvi, ging over de christelijke hoop en werd uitgebracht op 30 november 2007.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Geen opmerkingen: