zondag 14 juni 2009

Vaticaan: Obama's speech stap in goede richting


De Heilige Stoel verzet zich tegen de stelling dat de wereld afstevent op een 'botsing der beschavingen', zegt de Vaticaanse woordvoerder en perschef Federico Lombardi. Hij vindt dat de speech van de Amerikaanse president Barack Obama in Caïro een stap is in de richting van interculturele vrede.

11 september
"De laatste jaren is er vaak sprake van het gevaar van conflicten tussen beschavingen, vooral tussen de moslimwereld en de Westerse wereld na 11 september. De Katholieke Kerk heeft zich altijd vastberaden verzet tegen deze lezing van de mondiale werkelijkheid", schrijft pater Lombardi in het laatste nummer van Octava Dies, het wekelijkse magazine van de Vaticaanse tv-zender CTV.

The Clash of Civilizations
Lombardi alludeert op de theorie van de vorig jaar overleden politicoloog Samuel Huntington. In diens boek The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order (1996) stelt hij dat de toekomstige wereldconflicten niet ideologisch of economisch maar cultureel van aard zullen zijn.

Dialoog
De Kerk erkent volgens Lombardi wel het gevaar van interculturele conflicten, maar ontkent dat die onafwendbaar zijn. Vandaar dat zij de wereld steeds oproept tot dialoog tussen volkeren, culturen en religies, "omdat tegenstellingen en misverstanden die niet voldoende besproken zijn, conflicten en oorlogen veroorzaken", zegt Lombardi. "Van deze lijn van interreligieuze dialoog en het voortdurend nastreven van vrede was het recente bezoek van de paus aan het Heilig Land een voorbeeldige manifestatie."

Hoop
"Ook de redevoering van president Obama in Caïro had de bedoeling een nieuwe verhouding van Amerika met de moslimwereld tot stand te brengen. Dat gaat de goede kant op en is in de mondiale horizon een element van hoop."

Wederzijdse belangen
Obama sprak op 4 juni in de Universiteit van Caïro, een gezagscentrum van de soennitische islam. Daar zei de president dat er een einde moest komen aan de 'spiraal van wantrouwen en meningsverschillen'. Volgens Obama moeten de relaties tussen de Verenigde Staten en de circa 1,5 miljard moslims over de wereld gebaseerd zijn op 'wederzijdse belangen en wederzijds respect'. De VS en de moslimwereld "delen gemeenschappelijke principes, principes van rechtvaardigheid en vooruitgang, tolerantie en de waardigheid van de mensen''.

Doelen
Lombardi: "Het onmiskenbare politieke belang van de Verenigde Staten is duidelijk vastgelegd op bepaalde doelstellingen die zeker van cruciaal belang zijn voor de vrede in de wereld." Die doelen betreffen volgens de Vaticaanse zegsman de oplossing van het conflict tussen Israëli's en Palestijnen, het geheel kernwapenvrij maken van de wereld, de godsdienstvrijheid, de waardigheid van de vrouw, de democratie en de ontwikkeling van de volkeren.

www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: