zondag 14 juni 2009

Vaticaanse topman: eredoctoraat aan Obama was verraad


Met het toekennen van een eredoctoraat aan president Barack Obama heeft de Amerikaanse rk-universiteit Notre Dame verraad gepleegd aan de leer van Christus. Dat zegt de Vaticaanse aartsbisschop Raymond Burke in een interview met de Australische journalist Andrew Rabel, gepubliceerd door het magazine Inside the Vatican.

Apostolische Signatuur
Burke is sinds een jaar prefect van de Apostolische Signatuur, de hoogste pauselijke rechtbank in Rome. Daarvoor was hij vier jaar aartsbisschop van Saint Louis in de Amerikaanse staat Missouri.

Protest
Obama ontving het eredoctoraat in de rechten op 17 mei aan de University of Notre Dame in South Bend, Indiana. Het besluit tot de academische huldiging ontketende hevig protest, met name van de plaatselijke bisschop John D'Arcy en andere leden van het Amerikaanse rk-episcopaat, onder wie kardinaal Francis George van Chicago.

Prestige najagen
Burke: "We zijn allemaal getuige geweest van het in opspraak brengen en van het verraad van de katholieke identiteit van de Notre Dame Universiteit. Denkende katholieken weten dat het zeer gevaarlijk is als een katholiek instituut een zeker prestige in een seculiere wereld najaagt. Dat leidt tot verraad van de sacrale aspecten van zijn activiteit, namelijk de trouw aan Christus en zijn leer."

Ernst van abortus
"Ik denk dat iedereen zich nu de ernst van de situatie realiseert. Ik denk ook dat de hele situatie meer mensen gevoelig heeft gemaakt voor de ernst van de praktijk van institutionele abortus in ons land. Ze realiseren zich nog meer hoe ver we verwijderd zijn geraakt van Gods wil met het menselijk leven", zegt aartsbisschop Burke.

Obama pro-choice
"Dat de voornaamste katholieke universiteit in de Verenigde Staten een eredoctoraat in de rechten geeft aan een van de meest agressieve pro-abortuspolitici in onze geschiedenis is zeer schokkend." Burke pleit ervoor dat de Kerk maatregelen neemt die kunnen voorkomen dat iets dergelijks weer gebeurt.

Rector magnificus
De toekenning van het eredoctoraat werd op 17 mei vurig verdedigd door de rector magnificus van Notre Dame, pater John Jenkins. Hij deed een beroep op het document Gaudium et spes van het Tweede Vaticaans Concilie, waarin wordt opgeroepen tot een respectvolle en liefdevolle dialoog met mensen die op sociaal, politiek en religieus gebied een andere mening hebben.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/



Geen opmerkingen: