woensdag 8 juli 2009

Amerikaanse zusters verontrust door Vaticaanse onderzoeken

Onder Amerikaanse vrouwelijke religieuzen is onrust ontstaan doordat het Vaticaan momenteel twee grote onderzoeken laat uitvoeren binnen hun congregaties, zo berichten verschillende Amerikaanse media. Een groot aantal religieuzen vreest het slachtoffer te worden van een vorm van doctrinaire inquisitie.

Apostolische Visitatie
In opdracht van kardinaal Franc Rodé, de prefect van de Congregatie voor de Instituten van het Gewijde Leven, is al begin dit jaar een zogenoemde Apostolische Visitatie van start gegaan. Deze visitatie, zo luidt het in een aankondigende brief die de congregaties ontvingen, heeft als doel ‘de kwaliteit van de leefwijze van apostolische congregaties van vrouwelijke religieuzen in de Verenigde Staten te onderzoeken’. De visitatie wordt geleid door moeder Mary Clare Millea, moeder-overste van de Apostelen van het Heilig Hart.

Vier fases
De eerste fase van de Apostolische Visitatie, die bestaat uit persoonlijke gesprekken met de hoofden van ordes en congregaties, wordt eind deze maand afgerond. Fase twee behelst een schriftelijke enquête, in te vullen door de belangrijkste moeder-oversten. In fase drie, die in 2010 plaatsvindt, vinden bezoeken plaats aan de belangrijkste instituten van religieuzen in de VS. De afsluitende fase bestaat uit de overhandiging van een uitvoerig rapport aan de Congregatie voor de Instituten van het Gewijde Leven in Rome.

Doctrinair onderzoek
Het tweede onderzoek betreft de Conferentie van Leidinggevenden van Vrouwelijke Religieuzen, waarbij vrijwel alle Amerikaanse ordes en congregaties zijn aangesloten. Dit onderzoek is ingesteld door de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, kardinaal William Levada. In een brief aan de Conferentie schrijft Levada dat een onderzoek op zijn plaats is omdat de organisatie weinig heeft veranderd sinds zij acht jaar geleden de opdracht kreeg om de leer van de Kerk uit te dragen inzake het exclusief mannelijke priesterschap, homoseksualiteit en het belang van de RK-Kerk voor het eeuwig heil van gelovigen.

Beroering
De twee onderzoeken hebben tot veel beroering geleid bij religieuzen. Hoewel sommigen het positief vinden dat er weer eens aandacht is voor hun zieltogende gemeenschappen, vrezen velen dat het Vaticaan paal en perk wil stellen aan de invulling die de zusters sinds Vaticanum II aan hun roeping hebben gegeven.

Andere professies
In de afgelopen 40 jaar stopten veel Amerikaanse zusters met het dragen van het habijt, gingen zelfstandig wonen en kozen voor nieuwe professionele bezigheden. Zij geven bijvoorbeeld onderwijs aan universiteiten, zijn actief binnen de sociale advocatuur en werken voor organisaties die armoede bestrijden en spiritualiteit bevorderen.

Werkvolk
Zuster Sandra M. Schneiders, emerita-professor Nieuwe Testament en Spiritualiteit aan de Theologieschool van de Jezuïeten in Berkeley, California, zei vorige week tegenover The New York Times dat de Kerk de neiging heeft zusters vooral als handig werkvolk te zien. Zij heeft haar collega-religieuzen opgeroepen niet mee te werken aan de visitatie.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: