woensdag 8 juli 2009

Nederlandse bisschoppen blij met encycliek


De Nederlandse bisschoppen reageren verheugd op het verschijnen van Caritas in veritate, de nieuwe encycliek van paus Benedictus XVI.


Scherpe analyse

Een encycliek die in deze tijd van financiële crisis en sociaaleconomische achteruitgang niet alleen zeer actueel is, maar ook door de scherpe inhoudelijke analyse van groot belang is. Dat laat bisschop Ad van Luyn, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, vandaag weten in een eerste reactie.

Dialoog met sociale partners
De Nederlandse bisschoppen nemen zich voor om op basis van de encycliek in gesprek te gaan met de sociale partners in de Nederlandse samenleving, politici, werkgevers en werknemers. Tijdens de eerstvolgende bisschoppenconferentie in september zal de encycliek geagendeerd worden met het oog op de invulling van deze dialoog. De Nederlandse vertaling verschijnt volgende maand.

Uitgebreide analyse
De Nederlandse bisschoppen spreken hun grote waardering uit voor de analyse en oplossingsrichtingen met betrekking tot de huidige economische crisis die paus Benedictus aanreikt.

Missstanden
Mgr. Van Luyn: "De misstanden die de paus terecht aan de kaak stelt, de uitwassen van het huidige economische systeem, zijn grote belemmeringen voor de verwezenlijking van mondiale sociale gerechtigheid. De paus geeft hiertoe belangrijke richtlijnen zowel voor de particuliere sfeer als ook voor het publieke domein middels zijn pleidooi voor een rechtvaardige herinrichting van de mondiale economische systemen.”

Arme landen“Niet vergeten mag worden dat het juist de arme landen zijn die de desastreuze gevolgen ondervinden van de wereldwijde crisis. Subsidiariteit en solidariteit zijn de onmisbare voorwaarden voor de twee basisbeginselen van de sociale leer van de kerk: de waardigheid van iedere menselijke persoon en het algemeen welzijn. Deze principes worden door paus Benedictus XVI onderstreept en geactualiseerd", aldus de voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/


Geen opmerkingen: