woensdag 8 juli 2009

Paus schrijft motu-proprio over Lefebvristen

Het Vaticaan heeft vandaag een motu-proprio van paus Benedictus XVI gepubliceerd. Het document is gedateerd op 2 juli en heet Ecclesiae unitatem. Daarin bepaalt de Heilige Vader dat de Pauselijke Commissie Ecclesiae Dei voortaan gekoppeld is aan de Congregatie voor de Geloofsleer.

Geëxcommuniceerd
De commissie Ecclesia Dei werd op 2 juli 1988 door een gelijknamig motu-proprio opgericht door Johannes Paulus II. Ze had als doel de geestelijken die verbonden waren met de op 30 juni 1988 geëxcommuniceerde aartsbisschop Marcel Lefebvre, met de Rooms-Katholieke Kerk te herenigen. Ook onderhield de commissie namens de paus betrekkingen met de schismatieke traditionalisten.

Hereniging
Benedictus XVI schrijft in zijn motu-proprio dat hij streeft naar de volledige communio met de Priesterbroederschap Sint Pius X, die nog steeds geen canonieke status binnen de Rooms-Katholieke Kerk heeft.

Doctrinair problemen
“Juist omdat de problemen met de Broederschap die nu moet worden behandeld doctrinair van aard zijn, besloot ik - twintig jaar na de motu-proprio Ecclesia Dei, (…) de structuur van de Commissie Ecclesia Dei te heroverwegen en haar nauw te verbinden met de Congregatie voor de Geloofsleer”, schrijft Benedictus. Voortaan zal de prefect van de geloofscongregatie de voorzitter van de pauselijke commissie zijn.

Erkende traditionalisten
Dankzij de commissie Ecclesia Dei werd het voor traditionalisten mogelijk om binnen de Kerk de preconciliaire ritus te blijven volgen. Voorbeelden van deze door Rome erkende traditionalisten zijn de Priesterbroederschap Sint Petrus, het Instituut 'Christus Koning en Hogepriester' en verscheidene benedictijnse abdijen in Frankrijk.

Opheffing excommunicatie
Begin dit jaar besloot de paus de excommunicatie van de vier bisschoppen die in 1988 door Marcel Lefebvre waren gewijd, op te heffen. In een brief van 10 maart aan alle bisschoppen van de Kerk schreef de paus dat hij dat gedaan had om verdere radicalisering van de Priesterbroederschap Sint Pius X te voorkomen. De vier Lefebvristische bisschoppen blijven wel geschorst zolang zij niet volledig gehoorzamen aan het pauselijk leergezag.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: