zondag 11 november 2007

Pauselijke lof voor overleden Japanse Vaticaan-kritische kardinaal

TOKIO ‑ Paus Benedictus XVI heeft hulde gebracht aan de op 77‑jarige leeftijd overleden Japanse kardinaal Stephen Fumio Hamao. De paus bestempelde hem als een ’toegewijde getuige van het evangelie’, die een grote bezorgdheid aan de dag legde voor de armen.

Kardinaal Hamao, oud bisschop van Yokohama, tweede grootste stad van Japan, gelegen op dertig km ten zuid‑westen van Tokio, was van 1998 tot 2006 voorzitter van de Pauselijke raad voor Migranten en reizigers. Voor zijn vertrek in het Vaticaan in april 2006 maakte de kardinaal zijn beklag over de geringe belangstelling van de Romeinse curie voor de Aziatische kerken. ’Velen in het Vaticaan beschouwen Aziaten en Afrikanen een beetje als tweede‑ en derderangsburgers’, aldus Hamao.

Wedreldvreed motu propio over Latijn in liturgie
De zieke Hamao begaf zich op 5 oktober jongstleden een laatste keer naar het Vaticaan om de paus te ontmoeten. Hamao herhaalde naar aanleiding van zijn audiëntie met de paus zijn oproep om de Derde wereld een betere vertegenwoordiging te geven in het Vaticaan. Stephen Fumio Hamao had al in 2003, kort vóór hij kardinaal werd gecreëerd, de hoop uitgesproken dat de volgende paus iemand zou zijn die de niet‑westerse culturen en godsdiensten evenals de gebruiken van andere volkeren goed begrijpt.
Eerder dit jaar bestempelde hij het ‘motu proprio’ over de aloude (en dus Latijnse) ritus als wereldvreemd. Hij zei toen dat het onzin is van Aziaten te verwachten dat ze Latijnse gebeden en Gregoriaanse liederen leren.
Volgens kardinaal Fumio Hamao doet het gebrek aan Aziatische en Afrikaanse vertegenwoordigers in het kardinaalscollege onrecht aan het universele karakter van de katholieke Kerk. Momenteel is 51,81% van de kardinalen afkomstig uit Europa, slechts 10,36% uit Azië.

aangeleverd door Toon van Dongen

Geen opmerkingen: