zaterdag 7 maart 2009

Aanklagen Vaticaan mogelijk in VS

Hilversum (AFP/ Van onze redactie) 5 maart 2009 - Een vonnis van een Amerikaans gerechtshof in Portland (Oregon) heeft gisteren de weg vrijgemaakt voor slachtoffers van seksueel misbruik om het Vaticaan aan te klagen.

Dekmantel“De deur staat nu open om het Vaticaan aan te klagen voor zijn rol in het verschaffen van een dekmantel aan priesters en voor het misbruik van de priesters zelf”, aldus Jeff Anderson, advocaat van de eisende partij.

Zeven maal misbruikt
De zaak begon zeven jaar geleden met de aanklacht van de anonieme John Doe [“Jan met de pet” – red.], die beweerde in zijn jeugd zeven maal misbruikt te zijn door de katholieke priester Andrew Ronan.

Onschendbaarheid
Toen de zaak vorig jaar voor het hof kwam, maakte de Heilige Stoel aanspraak op immuniteit op basis van een Amerikaanse wet die aan buitenlandse staten onschendbaarheid verschaft voor Amerikaanse gerechtshoven.

‘Vaticaan is baas van priester’De rechters vonnisten echter dat de aanklacht van John Doe voldeed aan de criteria die nodig zijn om een uitzondering te maken op de immuniteitswet. Volgens Anderson “heeft het Vaticaan zoveel controle over deze priester, in termen van schorsing en overplaatsing, dat het als ‘baas van de priester’ wettelijk verantwoordelijk kan worden gehouden”.

Doorbraak
Volgens de advocaat is het vonnis “een enorme doorbraak, omdat dit probleem voortvloeit uit de top”. Anderson zei te verwachten dat het Vaticaan zal vragen om een herziening van het vonnis of naar het Amerikaanse Hooggerechtshof zal stappen.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: