zaterdag 7 maart 2009

'Kerkelijk standpunt abortus 9-jarige extreem en inadequaat’

Hilversum (Reuters/Van onze redactie) 6 maart 2009 - De Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Jose Gomes Temporao, heeft het verzet van de Braziliaanse Rooms Katholieke Kerk tegen de zwangerschapsafbreking van een negenjarig meisje gisteren ‘extreem’ en ‘inadequaat’ genoemd.

Tweeling
De doktoren voerden de abortus eergisteren uit omdat zij van mening waren dat het meisje gevaar liep te sterven als zij de zwangerschap van een tweeling zou voldragen. Volgens de media was het meisje bijna vier maanden zwanger.

Excommunicatie
De aartsbisschop van het bisdom Olinda en Recife, Jose Cardoso Sobrinho, bekritiseerde het besluit als een beslissing tegen ‘de wet van God’ en bevestigde de excommunicatie van de moeder van het meisje, de dokteren en andere mensen die bij de abortus betrokken waren.

Radicaal
“Ik vind het standpunt van de kerk extreem, radicaal en inadequaat,” zei minister Jose Gomes Temporao op een radioprogramma. “Ik ben geschokt door het radicale standpunt van deze godsdienst, die ten onrechte beweert levens te beschermen maar daarvoor een ander leven, dat even belangrijk is, in gevaar brengt.”

‘Binnen grenzen wet’
Temporao verdedigde de beslissing van de doktoren. Volgens hem handelden zij ‘strikt binnen de grenzen van de wet’. Temporao heeft de Kerk in het verleden vaker bekritiseerd om haar standpunt over abortus en haar verzet tegen gratis condoomverstrekking door de staat.

Uitzonderingen
Abortus is illegaal in Brazilië, maar er bestaan uitzonderingen voor de gevallen van verkrachting, incest en levensgevaar voor de moeder.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Geen opmerkingen: