zaterdag 7 maart 2009

Duitse bisschoppen bekritiseren Romeinse Curie

Hilversum (Van onze redactie) 6 maart 2009 - Het overleg binnen de Romeinse Curie en haar communicatie met de bisschoppenconferenties moet snel verbeterd worden. Dat schrijven de bisschoppen van Duitsland na afloop van hun voorjaarsvergadering in Hamburg.

Williamson
De Duitse bisschoppen reageerden gisteren in een communiqué op de opheffing van de excommunicatie van de vier bisschoppen van de schismatieke Priesterbroederschap Sint Pius X (SSPX). Dat besluit van de paus zorgde ook in Duitsland binnen en buiten de Kerk voor veel onrust. Die werd mede aangewakkerd door de Holocaust-ontkenningen van één van de vier traditionalistische bisschoppen, de Brit Richard Williamson.

Godsdienstvrijheid
De Duitse conferentie betreurt het dat de pauselijke geste richting de ultraconservatieve SSPX onzekerheid heeft gewekt over de koers die de Kerk volgt. Critici zien in de pauselijke ijver voor een volledige verzoening met de traditionalisten hun vrees voor een conservatieve koerswending bewaarheid. De SSPX verwerpt de uitkomsten van het Tweede Vaticaans Concilie, die onder meer de godsdienstvrijheid tot patrimonium van de Kerk verhief.

Koers van de Kerk
De Duitse bisschoppenconferentie spreekt zich niet uit over de koers van de universele Kerk, maar benadrukt wel dat zij zelf het Tweede Vaticaans Concilie ‘uiteraard’ als richtsnoer hanteert voor de vernieuwing van de Kerk in Duitsland en voor het formuleren van geloofsantwoorden op de religieuze vragen van deze tijd. Ze spreekt zelfs de hoop uit dat de affaire-Williamson een nieuwe interesse heeft gewekt voor de uitkomsten van Vaticanum II. “Die kans willen we benutten.”

Priesterwijdingen
Het Vaticaan moet optreden tegen de aangekondigde nieuwe priesterwijdingen binnen de SSPX, vinden de Duitse bisschoppen. “Wij zullen de Apostolische Stoel om een spoedige verklaring verzoeken over de vraag welke juridische gevolgen een bisschop over zich afroept die de priesterwijdingen waagt.” Het Duitse episcopaat benadrukt dat de Priesterbroederschap zich van de Kerk heeft afgescheiden. Ook schrijven de bisschoppen dat geestelijken van de SSPX geen Mis mogen opdragen en ook de andere sacramenten niet mogen toedienen.

Hereniging
Na de geste van de paus is het aan de SSPX om beslissende stappen te zetten in de richting van een hereniging, vinden de Duitse bisschoppen. Enkele bisschoppen van de Priesterbroederschap hebben al aangegeven dat elementen van het Tweede Vaticaans Concilie een blijvend obstakel zijn op weg naar verzoening. “Het is de taak van de Apostolische Stoel om op te helderen of de Priesterbroederschap bereid is de geloofsovertuiging van de hele Kerk en in het bijzonder de leer van de pausen en concilies eenduidig te beamen en aan te nemen.”

Bisschoppelijke collegialiteit
De documenten van Vaticanum II behoren wat de Duitse bisschoppen betreft onopgeefbaar tot de katholieke traditie. Zij noemen met name de teksten over de godsdienstvrijheid, de betrekkingen met de niet-christelijke religies, de oecumene, de Kerk in de hedendaagse wereld en de verklaringen over de collegialiteit onder de bisschoppen en hun verhouding tot de pauselijke autoriteit.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: