zaterdag 7 maart 2009

Blair waarschuwt tegen marginalisering christendom

Hilversum (Van onze redactie) 5 maart 2009 - De Britse oud-premier Tony Blair roept de christenen van zijn land op zich sterker te profileren en het publieke debat niet te schuwen. Hij waarschuwt voor verdere marginalisering van het christendom in Groot-Brittannië.

Excentriek
"In de Britse samenleving bestaat algemeen gesproken het gevaar dat mensen geloof als een persoonlijke excentriciteit beschouwen”, aldus de rooms-katholiek geworden Blair in een interview in de Church of England Newspaper.

Katholiek geworden
In zijn tijd als eerste minister liet de anglicaan Blair zich zelden uit over zijn persoonlijke geloofsvisie. Zijn perschef antwoordde in 2003 op een vraag van een journalist naar het geloof van de premier: 'I am sorry: we don't do God'. Pas na zijn terugtreden in 2007 was Blair er opener over. In december van dat jaar trad hij toe tot de Katholieke Kerk. Ook richtte hij de Tony Blair Faith Foundation op ter bevordering van respect en begrip voor de wereldreligies. Blair is thans gezant voor het Midden-Oosten namens de EU, de VS, Rusland en de VN.

Gevoelig
"Soms denk ik dat we als christenen gevoeliger zijn dan we zouden moeten zijn. Ik zeg dat wel als iemand die tijdens zijn ambtsuitoefening het enigszins binnen de perken hield, hoewel ik over mijn christen-zijn altijd open was. De positie van de eerste minister plaatst je nu eenmaal in een unieke categorie”, aldus Blair.

Verpleegster
Blair hekelt enkele recente besluiten jegens christelijke werknemers. Caroline Petrie, een christelijke verpleegster uit het Engelse North Somerset, werd geschorst omdat ze in december vorig jaar had aangeboden voor een patiënte te bidden. Een ander geval betrof Jennie Cain, een receptioniste van een basisschool. Die vroeg haar geloofsgenoten voor haar te bidden, nadat haar dochter op het schoolplein was uitgescholden om haar geloof.

Belachelijke beslissingen
Blair: “Ik hoop dat verhalen van mensen die hun christelijk geloof niet mogen uiten uitzonderingen blijven of het resultaat zijn van belachelijke beslissingen. Ik ben van mijn mening dat mensen trots op hun christelijk geloof moeten zijn en er uiting aan geven zoals zíj dat willen.”

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: